Ventspils Quarter
 

Location: Ūdens iela 6, Ventspils
Client: Ventmalas māja
Size: 5 559 m2
Year: 2017
Status: Competition | Honorable mention

Partners: Landshape
Team: Pēteris Bajārs, Guna Priede, Jānis Aufmanis, Arta Lāce, Elīza Anete Kaužēna, Ģirts Runis

 

Despite the enormous investments in city's infrastructure, Ventspils still is a shrinking city with a slowly dying Historical Center. In order to re-establish vitality of the once blooming town, one must follow sustainable and wise principles.

We proposed to build a city within a city. The self-sustainable block where one can eat, sleep, play, work, exercise and socialize. That's why we build a social space in the heart of the block. Place where grandmas can look after their children, where one can read a good book, watch a play or celebrate their special events.

The sustainability continues with a reduced car park and introducing the car sharing instead. We propose three green courtyards. And use of cross-laminated timber panels. Reduced waste and saved energy. We propose to mix typologies and allow flexible division of apartments to endorse a vital social mix which could return the life and former glory to this run down area. 

konceptskoncepts
koncepta-shēmaskoncepta-shēmas
axo_v2axo_v2
pagalmspagalms
GPGP
A2 PDFA2 PDF
GRIEZUMS-CCGRIEZUMS-CC
ostaosta
pagalms-2pagalms-2